Plan B

Plan B helpt anderen om de zorg voor je kind over te nemen, als je dit zelf (tijdelijk) niet kunt.

Plan B is de nieuwe benaming van het ZorgTestament.

Plan B helpt bij het in kaart brengen van het leven van je kind met een beperking. Dit helpt mensen in de omgeving van je kind als je, als ouder, broer of zus of andere nauw betrokkene, niet in staat bent de zorg voor je kind op je te nemen. Natuurlijk vult iedereen op zijn eigen manier de zorg in. Maar het is fijn als degenen die de zorg – al dan niet tijdelijk – overnemen zo veel mogelijk achtergrond informatie hebben. Van jou en van je kind. 

Plan B biedt tevens handvatten bij het bespreekbaar maken van allerlei zaken die spelen in het leven van je kind met een beperking. Onderwerpen die je – in sommige gevallen - zelf met je kind kunt bespreken. Maar ook onderwerpen die je met andere familieleden en mensen uit je eigen netwerk kunt bespreken. En onderwerpen waarover je met anderen in het netwerk van je kind in gesprek kunt gaan, zoals bijvoorbeeld begeleiding of juridische vertegenwoordiging.

Plan B bevat 12 verschillende onderwerpen, zorgvelden genoemd. Elk zorgveld is weer onderverdeeld in subonderdelen. Plan B brengt op die manier structuur aan in de zaken die spelen in het leven van je kind en jezelf. 

Het werkboek bevat de 12 zorgvelden en de verschillende onderwerpen die er onder vallen. Je kunt hiermee zelf aan de slag. Wij adviseren te beginnen bij het onderwerp dat op dit moment het meest relevant is. Dat is vaak het meest makkelijk en naar alle waarschijnlijk heb je er ook het meeste baat bij. Verder raden wij aan goed na te denken aan waar je de informatie bewaart. Digitaal kan handig zijn, maar het is wel belangrijk dat deze privacy gevoelige informatie ook privé blijft. 

Plan B is een dynamisch document. Het is goed om het eens in de zoveel tijd door te nemen en kijken of er bepaalde zaken veranderd zijn. Je kunt dat moment ook aangrijpen om het te bespreken met de mensen die je wilt betrekken of hebt betrokken bij de zorg rondom je kind. 

Wij hopen dat Plan B jou en je kind helpt. Met de online versie kun je hier zelf aan de slag. Goed om te weten dat Stichting Netwerk Rondom bezig is met het opzetten van een pool van vrijwilligers die je kunnen helpen bij het verder uitwerken van het Plan B, mocht je daaraan behoefte hebben. 


Meer uitleg over Plan B

Plan B is een initiatief van Netwerk Rondom en was tot voor kort bekend onder de naam ZorgTestament. Deze benaming zul je daardoor nog af en toe tegenkomen. Plan B klinkt echter minder zwaar dan ZorgTestament en daarom is er gekozen voor een andere benaming. De inhoud is nog gelijk aan het ZorgTestament.

 

Ondersteuning & Advies

Uitleg Plan B

Ondersteuning & Advies

De 12 zorgvelden

Ondersteuning & Advies

Vragen Plan B