Voorkomen van heftige reacties

De dood van je kind kan heftige reacties (gevoelens en gedachten) oproepen. Je kunt jezelf toespreken en bijvoorbeeld zeggen: dat is toch niet nodig, mijn kind heeft toch een mooi leven gehad?  Daarmee zoek je naar positieve gedachten. Iedereen zal je daarvoor prijzen. Maar zo’n constructieve aanpak lukt niet altijd. Angst om je kind te vergeten of boosheid over wat jou is overkomen houden je daar wellicht van af. Om moeilijke situaties te kunnen uithouden kan het helpen om, al is het maar voor korte tijd, afstand te houden van al te heftige reacties.

Afstand houden van heftige reacties kan door situaties te vermijden die je overstuur maken. Dat kun je doen door contacten die je overstuur maken te vermijden of door het zoeken van afleiding.

Contacten die je overstuur maken
Wanneer vrienden bijvoorbeeld tegen je zeggen: ‘Je moet je verdriet toelaten,’ of ‘Je moet het leven weer oppakken,’ terwijl je daarvan overstuur raakt. Dan is het een kwestie van zelfzorg om het contact met die vrienden voortaan uit de weg te gaan. Neem dus maatregelen om al te heftige reacties te vermijden.

Zoeken naar afleiding
Bij het zoeken naar afleiding zorg je ervoor dat je niet te veel herinnerd wordt aan je verlies en aan situaties die je overstuur maken. Je hoeft dan voor even je verdriet niet te voelen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan sporten of bezig zijn met je hobby.

Verdoving
De verdovingsstrategie is erop gericht om je verlies even niet te voelen. Je kunt, om je eenzaamheid, angst, verdriet of boosheid te kunnen uithouden, ervoor kiezen om medicijnen te gebruiken (slaappillen, antidepressiva), naar de fles te grijpen of om de koelkast leeg te eten. Het kan tijdelijk helpen om je meer te kunnen ontspannen of om beter te kunnen slapen.

Om de vermijdingsmogelijkheden voor bepaalde situaties te onderzoeken, kun je als volgt te werk gaan (zie voorbeelden hierna). Schrijf op wat je, vanwege de heftige reactie, wilt vermijden. Welke vermijdingsstrategie kan je daarbij helpen?


"Ik raak overstuur als ik geconfronteerd wordt met mijn verlies"

Preventieve acties:
Contact afwijzen van mensen die, hoe vriendelijk bedoeld ook, steeds maar willen weten hoe het met je is

Afleiding zoeken:
Sporten, tuinieren of een andere hobby die bij je past.

Verdoven:
Pillen


"Ik raak overstuur als ik thuis kom en mijn kind is er niet meer"

Preventieve acties:
Radio of tv aanhouden als je weggaat, lamp laten branden en/of een huisdier nemen.

Afleiding zoeken:
Vriend/vriendin bellen bij thuiskomst

Verdoven:
Glas wijn drinken

 

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.