Wegwijzer winst en verlies

Winst en verlies. Wegwijzer voor ouders van een zorgkind

De menu items in deze 'Wegwijzer voor winst en verlies' bieden je als een wegwijzer vragen om te beantwoorden die je helpen bij het onderkennen van kracht en stress. Daarnaast helpen de vragen je om jouw stress te verminderen en beter aan te sluiten bij je kracht.
 

Winst

Een bijzonder kind. En dat is het. Een kind met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking of chronische ziekte is een bijzonder kind. Bijzonder, omdat het intensieve(re) zorg vraagt. Maar ook bijzonder omdat je van kleine momenten en kleine stappen kunt genieten. Meer nog dan bij kinderen zonder een beperking. En natuurlijk ben je ook trots op wat je kind kan. En dankbaar voor de liefdevolle vertederende momenten in het contact met je kind. Ook voor de ontwikkeling van je gezin en van jouzelf kan jouw kind positief uitwerken. Zo kan je kind een bijdrage leveren aan de samenhang in het gezin en word jezelf door de situatie uitgedaagd om inventief, empathisch, relativerend en veerkrachtig te zijn. Je zou dat de winst van het hebben van een zorgkind kunnen noemen.
 

Daarnaast is er ook verlies

Misschien dat je daar niet zo bij stilstaat. Ook al omdat je beter kunt kijken naar het glas dat half vol is dan half leeg. Je kunt beter kijken naar de mogelijkheden dan naar de onmogelijkheden. Allemaal waar. En toch is het ook de realiteit dat er voor je zorgkind een ander perspectief is, andere maatschappelijke acceptatie, andere mogelijkheden om een ‘normaal’ leven te leiden. En voor jezelf: een kind met een beperking of chronische ziekte kost tijd, energie en geld. En, misschien wel erger, soms stuit je op onbegrip bij zorgverzekeraars, hulpverleners, onderwijzers en andere instanties. Dat frustreert.
 

'Je verliest met een zorgkind een stuk zorgeloosheid.’

Ook vraagt je kind om het bijstellen van je eigen verwachtingen over gezin, werk, vrije tijd, relatie met je partner en vrienden.

Levend verlies

Als ouder van een kind met een beperking of chronische ziekte zal je altijd geconfronteerd blijven worden met gemiste mijlpalen. De eerste stapjes wel of niet... Het wel of niet alles mogen eten... Het wel of niet steeds medicijnen nodig hebben... Het wel of niet zindelijk worden... Het wel of niet naar een reguliere school gaan...  Het wel of niet vaker in een ziekenhuis terechtkomen… In elke fase die je kind doormaakt is er opnieuw een mogelijkheid van verlies. Verlies van dromen, of verwachtingen bijvoorbeeld. Op zulke momenten kan het verdriet plots opkomen. Hoe goed je de situatie ook inpast in je leven, op zulke 'kruispunten van het leven' kan je verdriet plotseling weer meer of minder opflakkeren. Dat is heel begrijpelijk en normaal. Dit wordt ook wel 'levend verlies' genoemd: steeds opnieuw geconfronteerd worden met moeilijke momenten. 

Ondersteuning & Advies

Omgaan met verlies

Ondersteuning & Advies

Stemmingsmeter

Ondersteuning & Advies

Aanbevelingen

Ondersteuning & Advies

Voorbeeld gedachtendagboek

Ondersteuning & Advies

Overtuigingen

Ondersteuning & Advies

Gedachtenoefening

Ondersteuning & Advies

Zelf aan de slag

Ondersteuning & Advies

Waardenoriëntatie

Ondersteuning & Advies

Zelfzorg

Ondersteuning & Advies

Burn-out

Ondersteuning & Advies

Zoek hulp