Zoek hulp bij burn out

Bij een hoge score op burn-out, is het goed om hulp te vragen. Je kunt ook hulp vragen bij de GGZ.
Onderstaande tips helpen je verder:
 

Uitputting

Kinderen, met en zonder extra zorg, zijn een belangrijke bron van voldoening en plezier voor hun ouders. Tegelijkertijd kunnen zij of de omstandigheden rondom de zorgvraag ook een bron van uitputting zijn voor sommige ouders. Dat spreekt elkaar niet tegen: voldoening en uitputting kunnen naast elkaar bestaan en het is mogelijk om van je kind te houden maar je ook uitgeput te voelen in je rol als ouder. Het kan zijn dat je dan op de automatische piloot leeft maar weinig plezier meer ervaart.

 

Burn-out

Als je je uitgeput voelt door langdurige (emotionele) belasting en je niet voldoende ruimte hebt om te herstellen, kan uitputting overgaan in een burn-out. Je voelt je dan totaal uitgeput en hebt moeite om de dagelijkse taken nog uit te voeren of kan het zelfs helemaal niet meer. Je voelt een afstand tussen jou en je omgeving en bent niet meer zoals je vroeger was.

 

Veerkracht

Veerkracht betekent dat je kan herstellen van tegenslagen en uitputting. Het maakt de kans kleiner om burn-out te raken. Veerkracht kan iets in jezelf zijn, zoals vertrouwen. Het kan ook iets uit je omgeving zijn, zoals mensen die je steunen.
Omdat het hebben van een kind met extra zorg veel van je kan vragen is aandacht hebben voor je eigen veerkracht en balans extra belangrijk. En soms juist ook extra moeilijk omdat je al zoveel ballen in de lucht hebt te houden.

 

Tips

Hieronder geven we je een aantal handvatten om meer te leren over veerkracht en burn-out. Ook noemen we plekken waar je ervaringsverhalen kunt lezen en waar je hulp kunt vinden als je daar behoefte aan hebt.

Leren en lezen

Ervaringen van andere ouders lezen

Herkenning en erkenning over wat het inhoudt om ouder te zijn van een kind dat extra zorg nodig heeft, kan verlichting bieden, je ziet dat je niet de enige bent. Op de volgende voorbeeldsites vind je blogs, interviews en tips van en met andere ouders die een kind hebben dat extra zorg nodig heeft. Als je zelf op internet zoekt is er nog veel meer te vinden.

Ondersteuningsmiddelen

Op schouders.nl is verder ook veel informatie te vinden over leven met een zorgkind. Er zijn diverse tools te vinden die ondersteuning kunnen bieden. Deze tools vind je via deze link.

Op praktisch gebied is er veel te vinden in de Kennisbank van Schouders. Hierin is veel aan informatie te vinden rondom de zorg voor je kind.

Zorg-Werk-Leven balans tool

Een online tool waarin je zelf actief kijkt naar je leven en hoe je daarin kan balanceren. Meer informatie en de link naar de tool vind je via deze link.

Ontmoeten

Je omringen met ouders die in hetzelfde schuitje zitten kan ook steunend zijn. Er zijn steeds meer initiatieven om samen te komen, je verhaal te delen en van elkaar te leren.

Er zijn verschillende plekken om andere ouders te ontmoeten: zorgorganisaties, ouderverenigingen, patiëntenverenigingen en zoek ook eens naar een passende facebookgroep.

Op https://mantelmama.nl/handige-links/ is o.a. een actuele lijst te vinden met verschillende ouderorganisaties.

In gesprek

Soms kan het fijn zijn om ervaringen te delen of support te krijgen van een andere ouder met een zorgkind. Via Schouders kan je gematcht worden met een andere ouder, een supportouder, op basis van een aantal vragen die je beantwoordt. Het aanmeldformulier vind je via deze link.

Een NIK, een regionale afdeling van het Netwerk Integrale Kindzorg, kan met je meekijken naar waar jij als ouder op dit moment behoefte aan hebt. Dat kan gaan over de zorg van je kind maar juist ook over psychologische, sociale en spirituele ondersteuning. Via deze website kan je rechts op de kaart van Nederland klikken om op de website van je eigen NIK-regio te komen.

Ook zorgverleners kunnen een aanspreekpunt voor je zijn. Er zijn verschillende opties, zo is er altijd wel eentje die bij je past. Denk bijvoorbeeld aan je eigen huisarts, maar ook het wmo-loket van de plaats waar je woont, het (revalidatie)team om je kind heen waar bijvoorbeeld een maatschappelijk werker een onderdeel van is of bijvoorbeeld je lokale mantelzorgsteunpunt.’

Met hen kan je overleggen waar je last van hebt en welke hulp daarbij het meest passend is. Zij kunnen je doorverwijzen naar de meest passende hulp. Hierbij kan je denken aan een hoop verschillende opties:

Specifieke plekken om hulp te krijgen kan je vinden via bovenstaande links. Sommige behandelingen worden geheel of deels vergoed door de zorgverzekering.

Lees meer over onderzoek naar veerkracht en burn-out op Ouders in Evenwicht – doorgaan als de kinderen voorgaan | Viveon